czwartek, 10 grudnia 2020

CZEKOLADOWY SUFLET

Kochani, przed nami długie, jesienne i zimowe wieczory… 
kiedy nie możemy wyjść na dwór bo pada  i zimno. Pomyślałyśmy , że może warto wtedy przygotować coś pysznego, co wprowadzi nas w dobry nastrój i poprawi nam humor😊  
Proponujemy, żebyście namówili kogoś starszego i wspólnie przygotowali  czekoladowy deser🍫🍵 
Przepis jest bardzo prosty… wystarczy go dla  4-6 osób w zależności od wielkości foremek.

SKŁADNIKI:

100g gorzkiej czekolady ( pół mlecznej i pół gorzkiej)

100 g masła

75g cukru

2 łyżki kakao

25g maki

2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

👉 Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
👉 Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej (wstawiamy miseczkę z czekoladą i masłem do garnka z gorąca wodą i rozpuszczam).
👉 Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i kakao, a po chwili roztopioną czekoladę.
👉 Masę przelej do małych foremek na suflety lub do silikonowych foremek na muffinki.
👉 Foremki wstaw do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od wielkości, ciasto musi zapiec się z góry ale powinno zostać lejące w środku).
👉 Podawaj od razu, uważaj deser jest gorący w środku.

Mamy nadzieję, że będzie Wam smakował😀 
Na dowód  z zdjęcia z  przygotowywania czekoladowych sufletów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz