środa, 15 kwietnia 2020

GADY I PŁAZY DO ZJEDZENIA

Dzisiaj proponujemy Wam przepyszną kolację. Spróbujcie wykonać jakiegoś płaza lub gada a później.... Smacznego😊


Środki dydaktyczne: nóż, deska, ściereczki, ręcznik papierowy, serwetki, obrus, pieczywo, jajka ugotowane na twardo, owoce, warzywa gotowane, kiszone i surowe, zioła (szczypiorek, natka pietruszki, koperek, ziarna pieprzu – oczy, liście sałaty), przyprawy
Przebieg zajęć
1.                 Przygotowanie swojego  stanowiska pracy (przybory kuchenne, produktów koniecznych do przeprowadzenia zajęć).
2.                 Zachowanie zasad: bezpieczeństwa, zachowania higieny przy przyrządzaniu
 i spożywaniu kanapek:
-  uważne korzystanie z noży kuchennych podczas krojenia pieczywa, wędlin, jajek, owoców, warzyw
  i ziół,
-  dokładne umycie rąk przed przystąpienie do działania.
3.                 Omówienie etapów wykonania przekąsek – myjemy surowe owoce warzywa, przygotowujemy kiszone warzywa, obieramy jajka ze skorupki, warzywa i owoce kroimy według potrzeby i wzoru (patrz zdjęcia)
4.                 Wykonywanie kanapek według wybranych wzorów (lub własnych pomysłów)
5.                 Wykonanie zdjęć wykonanych przez siebie kanapek.
6.                 Degustacja, najlepiej wspólnie z Rodzina.
7.                 Uporządkowanie stanowiska pracy.
8.                  Przesłanie zdjęć na e-maila Świetlicy Szkolnej: swietlicasp42@buziaczek.pl


Pomysły kanapek przedstawiających postacie gadów i płazów:


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz