Środki
dydaktyczne: nóż, deska, ściereczki, ręcznik
papierowy, serwetki, obrus, pieczywo, jajka ugotowane na twardo, owoce, warzywa
gotowane, kiszone i surowe, zioła (szczypiorek, natka pietruszki, koperek,
ziarna pieprzu – oczy, liście sałaty), przyprawy
Przebieg
zajęć
1.
Przygotowanie swojego stanowiska pracy (przybory kuchenne,
produktów koniecznych do przeprowadzenia zajęć).
2.
Zachowanie zasad: bezpieczeństwa, zachowania
higieny przy przyrządzaniu
i spożywaniu kanapek:
i spożywaniu kanapek:
-
uważne korzystanie z noży kuchennych podczas krojenia pieczywa, wędlin,
jajek, owoców, warzyw
i ziół,
i ziół,
-
dokładne umycie rąk przed przystąpienie do działania.
3.
Omówienie etapów wykonania przekąsek –
myjemy surowe owoce warzywa, przygotowujemy kiszone warzywa, obieramy jajka ze
skorupki, warzywa i owoce kroimy według potrzeby i wzoru (patrz zdjęcia)
4.
Wykonywanie kanapek według wybranych
wzorów (lub własnych pomysłów)
5.
Wykonanie zdjęć wykonanych przez siebie
kanapek.
6.
Degustacja, najlepiej wspólnie z
Rodzina.
7.
Uporządkowanie stanowiska pracy.
Pomysły
kanapek przedstawiających postacie gadów i płazów:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz