Smacznego👍
Środki
dydaktyczne: galaretki, owoce dostępne w domu,
pucharek, biszkopty, owoce mrożone
Przebieg
zajęć
1 Przygotowanie
swojego stanowiska pracy (narzędzi,
produktów koniecznych do przeprowadzenia zajęć).
Zachowanie
zasad: bezpieczeństwa, zachowania higieny przy przyrządzaniu i spożywaniu galaretki:
-
uważne korzystanie z noży kuchennych podczas krojenia owoców (dostępne w
domu: banany, jabłka, gruszki, owoce mrożone)
-
dokładne mycie rąk.
3 Omówienie
etapów wykonania galaretki – robimy mus truskawkowy z mrożonych truskawek,
następnie rozrabiamy galaretkę krystaliczną i wlewamy do niej mus gdy troszkę
ostygnie przelewamy wszystko do szklanego pucharka, lub innego naczynia i
wstawiamy do lodówki, żeby stężał. Gdy już będzie gotowy to według przepisu,
który zamieszczony jest na galaretce rozrabiamy ją i gdy przestygnie zalewamy
pierwszą warstwę. Możemy dołożyć do galaretki owoce, które mamy w domu.
Ponownie wstawiamy pucharek z naszym przysmakiem do lodówki i czekamy aż
stężeje.
4 Degustacja.
5 Sprzątanie
stanowiska pracy.
6 Wykonanie
menu ( praca plastyczna) – narysuj swój koktajl i napisz jakie składniki do
niego dodałeś.
Zachęcamy
do przesłania swoich przepisów i ich zdjęć na maila swietlicasp42@buziaczek.pl lub e- dziennik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz