Smacznego
Składniki:
przyprawy
– sól, pieprz, opakowanie serka mozzarella (kulki),
pomidory koktajlowe,
bazylia, nóż, deska, patyczki do
szaszłyków
· otwieramy opakowanie serka (małe kulki)
i wykładamy go na sitko, żeby go osuszyć. Następnie kroimy pomidorka
koktajlowego na pół. Wszystko nadziewamy na patyk od szaszłyka zaczynamy od
połówki pomidorka, następnie kulka mozzarelli oraz listek Bazyli. Wszystko
można przyprawić.
·
układamy przygotowaną przekąskę na
talerz
·
Ser mozzarella kojarzony jest głównie z włoską kuchnią. To właśnie ten
rodzaj sera jest podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy czy
sałatki, ale doskonale komponuje się także z wszelkimi zapiekankami czy
prostymi kanapkami. Na tle innych serów ser mozzarella wyróżnia się delikatnym
smakiem, niepowtarzalną fakturą i kremową, rozpływającą się w ustach
konsystencją. Oryginalna nazywa sera mozzarelli to mozzarella di bufala campana
i produkowana jest tylko w określonych regionach południowo-środkowych Włoch, a konkretniej w Kampanii. Robiony on jest według
tradycyjnych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Do produkcji tego
rodzaju sera wykorzystuje się mleko uzyskiwane jest od czarnych bawolic z rogami w
kształcie półksiężyców. Ser mozzarellę produkuje się także wykorzystując mleko
krowie, jednak nie jest to zgodne z
tradycją wyrobu. Wyprodukowana z mleka
bawolego jest zdecydowanie bardziej
delikatna, miękka i kremowa niż ta z mleka
krowiego. Ciekawostką jest, że ten ser widnieje na liście produktów o
Chronionej Nazwie Pochodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz