piątek, 8 maja 2020

PRZEKĄSKA Z MOZZARELLI

Jeżeli chcecie zaskoczyć rodziców pyszną przekąską, którą sami będziecie potrafili przygotować to przeczytajcie przepis 😊🍴
Smacznego
Składniki:
przyprawy – sól, pieprz, opakowanie serka mozzarella (kulki), 
       
pomidory koktajlowe, bazylia, nóż, deska, patyczki do 

szaszłyków

·        otwieramy opakowanie serka (małe kulki) i wykładamy go na sitko, żeby go osuszyć. Następnie kroimy pomidorka koktajlowego na pół. Wszystko nadziewamy na patyk od szaszłyka zaczynamy od połówki pomidorka, następnie kulka mozzarelli oraz listek Bazyli. Wszystko można przyprawić.
·         układamy przygotowaną przekąskę na talerz


A wiecie co to jest ser Mozzarella?

·         Ser mozzarella kojarzony jest głównie z włoską kuchnią. To właśnie ten rodzaj sera jest podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy czy sałatki, ale doskonale komponuje się także z wszelkimi  zapiekankami czy prostymi kanapkami. Na tle innych serów ser mozzarella wyróżnia się delikatnym smakiem, niepowtarzalną fakturą  i kremową, rozpływającą się w ustach konsystencją. Oryginalna nazywa sera mozzarelli to mozzarella di bufala campana i produkowana jest tylko w określonych regionach południowo-środkowych Włoch, a konkretniej w Kampanii. Robiony on jest według tradycyjnych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Do produkcji tego rodzaju sera wykorzystuje się mleko uzyskiwane jest od czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. Ser mozzarellę produkuje się także wykorzystując mleko krowie, jednak nie jest to zgodne z tradycją wyrobu. Wyprodukowana z mleka bawolego jest zdecydowanie bardziej delikatna, miękka i kremowa niż ta z mleka krowiego. Ciekawostką jest, że ten ser widnieje na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz