wtorek, 1 grudnia 2020

KĄCIK KULINARNY - SUSHI

 SUSHI – mniam mniam…🍣🍣🍣

Postanowiliśmy zrobić sobie małą ucztę. Pewnie wielu z Was myśli, że przygotowanie sushi  w domu jest skomplikowane i na pewno nie uzyskacie takich efektów jak w restauracji. Po części macie rację. Bo efekty mogą być o wiele lepsze 😀
Poszliśmy do sklepu zrobić potrzebne zakupy. Oto lista:
✔Ryż do shushi – 2 szklanki
✔Ocet ryżowy 
✔Płatki Nori
✔Łosoś wędzony na zimno w kawałku
✔Paluszki krabowe – 1 małe opakowanie
✔Awokado 1 szt.
✔Ogórek zielony – 1 szt. 
✔Papryka czerwona i żółta
✔Serek śmietankowy
✔Pasta wasabi
✔Imbir marynowany w słoiczku
✔Sos sojowy

Oczywiście część tych produktów np. ryż, ocet ryżowy, pasta wasabi czy sos sojowy  zostanie do wykorzystania do następnej uczty.

Do zrobienia sushi potrzebna będzie też matka do zawijania i pałeczki do jedzenia. 

Zaczynamy od przygotowania ryżu🍚:
1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy kilkukrotnie dłonią (dość energicznie)            i odlewamy wodę. 
2. Ryż ponownie zalewamy wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy     trzykrotnie (już bez mieszania).
3. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. 
4. Po 30 minutach wodę odlewamy i wlewamy nową wodę - tylko tyle, by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu.
5. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu (nie podnosząc pokrywki!) przez 7-10 min.(cała woda musi się wchłonąć) 
6. Po ugotowaniu ryż odstawiamy na około 10 minut nie ściągając pokrywki.
7. Przygotowujemy zaprawę wg przepisu. 
8. Przekładamy ryż do miski i wlewamy zalewę  do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia przykrywając wilgotną ściereczką.

Zalewa do ryżu: 
8 łyżek octu ryżowego
5 łyżeczek cukru (raczej płaskich)
1,5 łyżeczki soli
Składniki mieszać aż się wszystko rozpuści.

Zwijanie  sushi:
1. Na macie bambusowej układamy płat nori - śliską stroną do maty. 
2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu     i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
3. Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi. 
4. Następnie nakładamy warstwę serka, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojoną w paseczki paprykę, łososia, dymkę i awokado. 
5. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy (ponieważ ryż dość mocno klei się do noża można go delikatnie zwilżać wodą). 
6. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym i odsączonym, marynowanym imbirem. Możecie też podać porcję dodatkowego wasabi, jeśli lubicie naprawdę ostre smaki :) 

W razie problemów z zawijaniem można obejrzeć krótki filmik instruktarzowy.

https://www.youtube.com/watch?v=qSUxh_i9gYw

Pamiętajcie, że nie wszystko może wyjść idealnie za pierwszym razem, ale najważniejsza jest dobra zabawa i wspaniale spędzony razem czas ze swoją rodzinką. 
Bawcie się dobrze i próbujcie nowych wyzwań😉Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz