SUSHI – mniam mniam…🍣🍣🍣
Postanowiliśmy zrobić sobie małą ucztę. Pewnie wielu z Was myśli, że przygotowanie sushi w domu jest skomplikowane i na pewno nie uzyskacie takich efektów jak w restauracji. Po części macie rację. Bo efekty mogą być o wiele lepsze 😀
Poszliśmy do sklepu zrobić potrzebne zakupy. Oto lista:
✔Ryż do shushi – 2 szklanki
✔Ocet ryżowy
✔Płatki Nori
✔Łosoś wędzony na zimno w kawałku
✔Paluszki krabowe – 1 małe opakowanie
✔Awokado 1 szt.
✔Ogórek zielony – 1 szt.
✔Papryka czerwona i żółta
✔Serek śmietankowy
✔Pasta wasabi
✔Imbir marynowany w słoiczku
✔Sos sojowy
Oczywiście część tych produktów np. ryż, ocet ryżowy, pasta wasabi czy sos sojowy zostanie do wykorzystania do następnej uczty.
Do zrobienia sushi potrzebna będzie też matka do zawijania i pałeczki do jedzenia.
Zaczynamy od przygotowania ryżu🍚:
1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy kilkukrotnie dłonią (dość energicznie) i odlewamy wodę.
2. Ryż ponownie zalewamy wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy trzykrotnie (już bez mieszania).
3. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
4. Po 30 minutach wodę odlewamy i wlewamy nową wodę - tylko tyle, by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu.
5. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu (nie podnosząc pokrywki!) przez 7-10 min.(cała woda musi się wchłonąć)
6. Po ugotowaniu ryż odstawiamy na około 10 minut nie ściągając pokrywki.
7. Przygotowujemy zaprawę wg przepisu.
8. Przekładamy ryż do miski i wlewamy zalewę do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia przykrywając wilgotną ściereczką.
Zalewa do ryżu:
8 łyżek octu ryżowego
5 łyżeczek cukru (raczej płaskich)
1,5 łyżeczki soli
Składniki mieszać aż się wszystko rozpuści.
Zwijanie sushi:
1. Na macie bambusowej układamy płat nori - śliską stroną do maty.
2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
3. Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi.
4. Następnie nakładamy warstwę serka, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojoną w paseczki paprykę, łososia, dymkę i awokado.
5. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy (ponieważ ryż dość mocno klei się do noża można go delikatnie zwilżać wodą).
6. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym i odsączonym, marynowanym imbirem. Możecie też podać porcję dodatkowego wasabi, jeśli lubicie naprawdę ostre smaki :)
W razie problemów z zawijaniem można obejrzeć krótki filmik instruktarzowy.
https://www.youtube.com/watch?v=qSUxh_i9gYw
Pamiętajcie, że nie wszystko może wyjść idealnie za pierwszym razem, ale najważniejsza jest dobra zabawa i wspaniale spędzony razem czas ze swoją rodzinką.
Bawcie się dobrze i próbujcie nowych wyzwań😉Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz