25 marca to Międzynarodowy Dzień Gofra
Ten chrupiący przysmak kojarzy się wielu z wakacjami w
nadmorskich kurortach czy smakami dzieciństwa. Najczęściej podawany jest z bitą śmietaną i owocami,
jednak pasuje do niego także dżem lub lody.
Skąd pochodzą
gofry?
Podobno
wafle z ciasta naleśnikowego robiono już w X wieku w Belgi, jednak te oficjalne
uznane za pierwsze narodziły się w belgijskim Liege w XVIII wieku. Tamtejszy
szef kuchni jednego z biskupów któremu znudziły się inne łakocie wymyślił przepis
na gofry.
Pierwsze gofrownice (duże i kwadratowe) stosowane były
już XIV wieku w Holandii i Niemczech. Razem z pielgrzymami z Holandii gofry
trafiły do Ameryki i rozgościły się tam na dobre. W 1869 roku Amerykanin
Cornelius Swarthout otrzymał patent na pierwszą gofrownicę. Jego wynalazek
zrewolucjonizował świat gofrów i stał się bardzo popularny.
Jakie
są inne odmiany gofrów?
Gofry Brukselskie – najbardziej popularne są właśnie
te brukselskie, lekkie, kwadratowe, przypominające nasze gofry. Ale są też
takie pachnące karmelem, gorące, chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku,
polane czekoladą, bitą śmietaną i udekorowane owocami, wśród których prym wiodą
truskawki.
Gofry Norweskie – gofry w Norwegii są bardzo
popularną przekąską na różnego rodzaju piknikach, świętach, spotkaniach itd.
Typowe norweskie gofry są cienkie i mają kształt serca. Serwowane są zazwyczaj
na słodko, z bitą śmietaną, kwaśną śmietaną, kremówką i dżemem. Często z
typowym norweskim brązowym serem (brunost) robionym z koziego mleka. Do Norwegii należy również rekord Guinnessa za
posiadanie największego na świecie smażonego gofra. Dokonał tego Rolf Moen z
północnego Odal.
Gofry Bąbelkowe – obecnie modne a po angielsku
nazywane bubble waffles. To typowy przykład street foodu serwowanego z
niewielkich budek czy food trucków. Powstają ze specjalnego ciasta w gofrownicy
umożliwiającej tworzenie charakterystycznych bąbli. Można je nadziewać w
trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej –
np. z bekonem czy jajkiem.
Gofry Pruskie – na Liście polskich produktów
tradycyjnych od marca 2017 roku widnieją “gofry pruskie” wytwarzane na
Warmii. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jedną z tradycji
kulinarnych podtrzymywanych na Warmii w domostwach w czasach powojennych był
wypiek pewnego rodzaju wafli, zwanych goframi. Powszechne było posiadanie przez
każdą gospodynię specjalnej żeliwnej gofrownicy, nazywanej niegdyś żelazkiem.
Przy jej użyciu wypiekano dzieciom charakterystyczne dla formy kraciaste serduszka
z ciasta podobnego do naleśnikowego. Gospodynie wypiekały je zgodnie z
recepturą wytłoczoną na wieczku urządzenia, wykorzystując do sporządzania
ciasta odpowiednie proporcje mąki, mleka, jaj, masła i drożdży: 1 kg mąki, 21/4
l mleka, 6-8 jaj, 375 g masła, 1 łyżki drożdży. Można podawać posypane cukrem
pudrem z dodatkiem konfitur, syropu, bitej śmietany.
Gofry Piernikowe – A może coś świątecznego? Gofry piernikowe cudownie pachną, są chrupiące i smakują miodem, przypominają święta i nadadzą się na zimową osłodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz