środa, 31 marca 2021

ŚWIATOWY DZIEŃ BUDYNIU

 31 marca to Światowy Dzień Budyniu. Deser ten cieszy się popularnością😀😀 od wielu lat i podawany jest na różne sposoby - od wersji podstawowej jako oddzielny deser w miseczce z dodatkami (np. bitą śmietaną, owocami czy polewami o rozmaitych smakach), po deser, w którego składzie znajdziemy budyń jako dodatek, np. ciasta, bułki słodkie, pączki, naleśniki itd.



Światowy Dzień Budyniu to doskonała okazja do tego, aby samodzielnie zrobić budyń w domu, bez użycia gotowych półproduktów. Każdy z nas zna budyń dostępny w sklepach, w formie proszku, który należy rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i dolać do pozostałej części gotującego się mleka, a następnie zagotować.
Jednak samodzielnie w domu możemy wykonać własny budyń, w zdrowszej wersji❕❗❕Jak to zrobić❓❓❓
✅Wystarczy zagotować w mleku kaszę jaglaną (najlepiej użyć w tym celu mleka roślinnego bio),
✅następnie zblendować ugotowaną kaszę wraz z ksylitolem (najzdrowsza wersja cukru),
✅dodać ulubione dodatki i gotowe!😋
Taki deser posmakuje nawet tym, którzy nie lubią tradycyjnego budyniu ze względu na jego konsystencję😉😉 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz