piątek, 9 kwietnia 2021

WITAMINOWY ALFABET

 WITAMINOWY ALFABET

Kochani zobaczcie ile mamy witamin i jak one wpływają na nasze zdrowie😀

 👉A Poprawia ostrość widzenia i wygląd skóry, chroni błony śluzowe przed wysychaniem, wzmacnia odporność na infekcję. 600 – 800 mcg Tran, wątróbka, żółtko jajek, masło, mleko, żółte i ciemnozielone warzywa, żółte i pomarańczowe warzywa. 

👉B1 Reguluje apetyt, ułatwia trawienie węglowodanów, wspomaga pracę serca, układu nerwowego i mięśni. 1,7 mg Drożdże, wieprzowina, warzywa strączkowe, całe ziarna zbóż, soczewica.

 👉B2 Wspomaga przemianę tłuszczów, białek, węglowodanów, wpływa na procesy wzrostu i rozwoju. 1,7 mg Wątróbka, drożdże, brokuły, szpinak, pełne mleko oraz jego przetwory, całe ziarna zbóż, jaja, tłuste ryby. 

👉B3 Poprawia przemianę materii oraz funkcjonowanie układu oddechowego i nerwowego. 19 mg Mięso, drób, wątróbka, orzeszki ziemne, ryby, całe ziarna zbóż, ziemniaki. 

👉B5 Niezbędna do produkcji tłuszczów o cholesterolu, bierze udział w trawieniu węglowodanów, przyczynia się do ładnego wyglądu skóry i włosów. 4 mg Drożdże, mięso, wątróbka drobiowa, brokuły, warzywa liściaste, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe. 

👉B6 Bierze udział w tworzeniu hemoglobiny, pomaga w trawieniu białek, zapobiega zaburzeniom nerwowym. 2 mg Otręby pszenne, mięso z piersi indyka, wątróbka, tłuste ryby, rośliny strączkowe, kasza gryczana, pieczywo razowe, jajka. 

👉B12 Odpowiada za przemianę węglowodanów, białek i tłuszczy, potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układów nerwowego i krwionośnego. 2 mcg Wątróbka, tłuste ryby, mięso królika, sery dojrzewające, szynka, jajka. 

👉 Bc Uczestniczy w procesach przekazywania genów, reguluje podział komórek, niezbędna do prawidłowego ich wzrostu. 400 mcg Wątróbka, soja, otręby pszenne, drożdże, ciemnozielone liściaste warzywa, warzywa strączkowe, jajka. 

👉C Wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga odporność organizmu, łagodzi objawy alergii. 100 mcg Owoc dzikiej róży, czarne porzeczki, natka pietruszki, papryka, brukselka, brokuły, kalafior, truskawki, cytrusy. 

👉D Wzmacnia kości i zęby, jest niezbędny do przyswajania wapnia i fosforu, wspomaga działanie układu odpornościowego, nerwowego i mięśni. 5 mcg Tłuste ryby, margaryny wzbogacone, mięso kurcząt, pieczarki. 

👉E Chroni czerwone ciałka przed uszkodzeniem, zapobiega starzeniu się organizmu. 8 –10 mg Oleje, margaryny, orzechy laskowe, oliwa z oliwek, migdały, pestki słonecznika, tłuste ryby.

👉H Bierze udział w trawieniu tłuszczów i węglowodanów, poprawia wygląd skóry i włosów. 30 – 100 mcg Wątróbka, orzechy, kalafior, zielony groszek, szpinak, mięso.

👉 K Zwiększa krzepliwość krwi, odpowiada za wzrost oraz gęstość kości, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. 1 mcg na kg wagi ciała do 15 r. ż. Brokuły, jarmuż, sałata, szpinak, brukselka, zielona herbata, wątróbka, kapusta, kalafior.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz