To nasza propozycja:
Środki
dydaktyczne: ciasto francuskie, cukier puder, jabłka,
brzoskwinie lub inne owoce. nóż, wałek do ciasta
Przebieg
zajęć
- Przygotowanie
swojego stanowiska pracy (narzędzi,
produktów koniecznych do przeprowadzenia zajęć).
- Zachowanie
zasad: bezpieczeństwa, zachowania higieny przy przyrządzaniu i spożywaniu ciastek: uważne korzystanie z noży kuchennych podczas obierania owoców
-
dokładne mycie rąk.
- Omówienie
etapów wykonania ciastek– ciasto francuskie rozkładamy na blacie i troszeczkę
rozwałkowujemy wałkiem. Następnie dzielimy je na równe kwadraty. Do każdego
kwadracika nakładamy pokrojony w kostkę
owoc – jabłko lub brzoskwinię. Boki kwadratu składamy do środka i tworzy
się kieszonka. Gdy mamy przygotowane już wszystkie kwadraciki, układamy je na
blaszce. Wkładamy do piekarnika nastawionego na sto osiemdziesiąt stopni na
czterdzieści minut. Bądźcie ostrożni lub poproście rodziców o pomoc.
- Degustacja.
- Sprzątanie
stanowiska pracy.
Zachęcamy
do przesłania swoich przepisów i ich zdjęć na maila swietlicasp42@buziaczek.pl, e- dziennik lub telefon 535 842 174
Smacznego
Smacznego
Wyglądają obłędnie ale mi ślinka cieknie mniam . pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcamy do zrobienia
Usuń