czwartek, 23 kwietnia 2020

COŚ PYSZNEGO Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Macie ochotę na coś pysznego?🍰
To nasza propozycja:

Środki dydaktyczne: ciasto francuskie, cukier puder, jabłka, brzoskwinie lub inne owoce. nóż, wałek do ciasta


Przebieg zajęć
      Przygotowanie swojego  stanowiska pracy (narzędzi, produktów koniecznych do przeprowadzenia zajęć).
     -      Zachowanie zasad: bezpieczeństwa, zachowania higieny przy przyrządzaniu i spożywaniu ciastek:  uważne korzystanie z noży kuchennych podczas obierania owoców
-  dokładne mycie rąk.
 -      Omówienie etapów wykonania ciastek– ciasto francuskie rozkładamy na blacie i troszeczkę rozwałkowujemy wałkiem. Następnie dzielimy je na równe kwadraty. Do każdego kwadracika nakładamy pokrojony w kostkę  owoc – jabłko lub brzoskwinię. Boki kwadratu składamy do środka i tworzy się kieszonka. Gdy mamy przygotowane już wszystkie kwadraciki, układamy je na blaszce. Wkładamy do piekarnika nastawionego na sto osiemdziesiąt stopni na czterdzieści minut. Bądźcie ostrożni lub poproście rodziców o pomoc.
    -     Degustacja.
    -     Sprzątanie stanowiska pracy.
Zachęcamy do przesłania swoich przepisów i ich zdjęć na maila swietlicasp42@buziaczek.pl,  e- dziennik lub telefon 535 842 174

Smacznego












2 komentarze: